Incontinentie voor urine betekent dat u uw plas niet goed kunt ophouden. Het kan zijn dat u de urine niet goed kunt ophouden bij inspanning, zoals hoesten, niezen, lachen, tillen, traplopen, rennen of springen. Dit heet stressincontinentie of inspanningsincontinentie.
Het kan ook zijn dat u plotseling aandrang voelt om te plassen en het niet kunt tegenhouden tot u bij het toilet bent. Dit heet aandrangincontinentie of urge-incontinentie.
Sommige mensen hebben last van beide vormen van incontinentie.
Urine-incontinentie kan geen kwaad, maar is wel erg vervelend. Veel mensen schamen zich ervoor of zijn bang dat anderen het ruiken. Sommige mensen drinken zelfs minder in de hoop geen urine te verliezen, maar dat is de goede oplossing.
Wat kan ik zelf tegen incontinentie klachten doen?
Om te weten of u last heeft van inspannings- of aandrangsincontinentie (of beide), helpt het om gedurende twee weken een dagboek bij te houden. In het dagboek schrijft u op:
- bij welke activiteit en op welk tijdstip u aandrang heeft gevoeld om te plassen;
- wanneer u ongewild urine heeft verloren;
- op welke tijden u op het toilet heeft geplast.
Dan wordt ook duidelijk welke oefeningen u het best kunt doen om de klachten te verbeteren. Bijvoorbeeld oefeningen voor de bekkenbodemspieren of voor de blaasspieren. Verder ziet u door het dagboek of de klachten verbeteren. Het is vaak ook verstandig om uw klachten met uw huisarts te bespreken.
Wat kan de apotheek voor mij doen?
Bij de apotheek kunt u een uitgebreid advies krijgen over de verschillende soorten incontinentiemateriaal. Meestal is er een gespecialiseerde medewerker aanwezig die er veel vanaf weet. Wij voeren gesprekken over incontinentieklachten in één van onze spreekkamers om uw privacy te borgen.
Veel zorgverzekeraars vergoeden het gebruik van incontinentiemateriaal. Soms vereist een zorgverzekeraar dat een derde partij het intakegesprek verzorgt. De apotheekmedewerker kan u informeren over de voorwaarden.